Complies staat voor u klaar

Laatste update: Vrijdag 3 april 10:00 uur

Het dagelijkse leven van iedereen is de afgelopen dagen behoorlijk op z’n kop gezet. Kinderen gaan niet meer naar school, veel mensen werken vanuit huis, het (vlieg)verkeer ligt voor een groot deel stil en u mag veel winkels niet meer betreden zonder dat u uw handen hebt gedesinfecteerd. Wat de komende periode ons brengt, weet niemand. Net als een ieder ander, houdt Complies het nieuws nauwlettend in de gaten. Graag willen wij u laten weten dat Complies haar dealers zoveel mogelijk wil faciliteren in deze moeilijke tijden. Als we elkaar helpen maakt dat ons sterker en zullen wij samen deze periode doorstaan.

Informatieve en belangrijke website:
Kamer van Koophandel - Check hier uw regelingen
De Belastingdienst - Kijk wat voor u de gevolgen zijn
De Ondernemer - Corona

In dit nieuwsbericht hebben wij het ‘Noodpakket voor banen en economie’’ van de Rijksoverheid kort voor u samengevat. Zo ziet u in één oogopslag of u ook stappen kunt ondernemen.

Corona maatregelen

Bron:NOS

Tegemoetkoming schade COVID-19
Een extra groep ondernemers van non-food winkels kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Waar dus eerst een selecte groep ondernemers gebruik kon maken van deze schadevergoeding, is deze regel nu uitgebreid. Dit is de reactie van minister Eric Wiebes en Mona Keijzer (staatsecretaris van Economische zaken en Klimaat) op de nieuwe regel: ''Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven,
maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling'' Meer informatie over deze nieuwe regeling leest u op deze pagina. Lees een nieuwsartikel van De Ondernemer op deze pagina. Hier staat alles nog eens op een rijtje, wel zo overzichtelijk. 

Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers zonder personeel
Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, een vorm van bijstand aanvragen. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er vindt geen vermogens- of partnertoets plaats. Dit kan aangevraagd worden bij uw eigen gemeente.

De regeling werktijdverkorting wordt vervangen door Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
Verwacht u een omzetverlies van minimaal 20% dan kan u bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming aanvragen (maximaal 90% van de loonsom*). U krijgt een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. U moet dat geld gebruiken om de salarissen te betalen en mag geen personeel ontslaan. U kunt een tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart 2020. Aanvragen is nu nog niet mogelijk, zodra duidelijk is hoe dit aangevraagd kan worden laten we dat weten. Wel kunt u alvast de website bezoeken.

• als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
• als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
• als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.

Versoepeling betalingsuitstel Belastingdienst
Het aanvragen van uitstel voor betaling van belasting wordt versoepeld en eenvoudiger voor ondernemers en ZZP'ers die in de problemen komen door de coronacrisis.
Het aanvragen van uitstel van betaling hoeft nu niet meer via een brief, maar kan via de website van de Belastingdienst via een online formulier.
Het uitstel is bovendien uitgebreid naar meer soorten belastingen.
Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw.
Daar komt nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing,
energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland.
Lees het gehele nieuwsbericht van de Rijksoverheid via deze pagina. Ook vind je hier het online formulier die u kunt gebruiken om uitstel aan te vragen.

Let op:
Uw verzoek geldt als een verzoek om uitstel van betaling. Het geldt niet als uitstel voor het doen van aangifte.

De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants is in overleg met de Belastingdienst hierover: Lees hier de laatste vorderingen.

Voor de vennootschapsbelasting kan de voorlopige aanslag op de volgende 3 manieren gewijzigd worden:
• Beschikt u niet over Eherkenning dan kan het via dit formulier
• Beschik u wel over Eherkenning dan kan u inloggen bij mijn Belastingdienst Zakelijk en via een online formulier de wijziging indienen.
• Of via uw boekhoudpakket. Let hierbij wel op dat u een wijziging doet voor het hele jaar en voorkom dat u achteraf toch bij moet betalen.

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering
Het wordt eenvoudiger om een banklening of bankgarantie te krijgen. Uw eigen bank kan u hier meer over vertellen.

Verruiming BMKB-regeling
De borgstelling midden- en kleinbedrijf is verruimd. Ook hier kan uw eigen bank u meer over vertellen.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten
Heeft u een lening bij Qredits dan krijg u uitstel van betaling van zes maanden en wordt uw rente automatisch verlaagt naar 2% gedurende deze periode.

De banken geven bedrijven een half jaar uitstel van aflossingen
De grote Nederlandse banken komen met een aanvullende regel op het al bestaande pakket van het kabinet (beschreven in de rest van dit nieuwsbericht).
Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn, kunnen zes maanden uitstel van aflossing krijgen op hun lopende leningen.
De ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en de BNG Bank hebben dit samen besloten.
Meer informatie over deze maatregel van de Nederlandse banken en of u hier ook gebruik van kunt maken vindt u op deze pagina.

Let op; Complies heeft deze informatie overgenomen van de Rijksoverheid zodat u alle maatregelen in één overzicht heeft. Dagelijks brengt de Rijsoverheid nieuwe informatie naar buiten. Wij proberen deze pagina zo up-to-date te houden maar houdt zelf de website van de Rijsoverheid ook goed in de gaten.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande dan helpen wij u graag (voor zover wij kunnen)

Wij wensen u veel succes in deze vreemde tijd, let goed op uzelf en op elkaar.